23 Ekim 2018 Salı

Bilgisayar Nedir



Bilgisayarın tarihi 19. Yüzyılın ortalarına denk gelmektedir. O zamanlarda amaç şuan ki durumla hiçbir alakası olmaksızın bir abaküs bir hesap makinesi amacıyla üretilmiştir. Herhalde o zamanlar sayıları toplamak biraz zorlarına gitmiş olacak ki “hadi bir şey bulalım bizim yerimize bunları yapsın” demişler. Bu kadar basit olmamakla birlikte halen merak ettiğim bir konudur acaba neden bu kadar büyük bir şey yapmaya gerek duydular.
Konuyu uzatmanın anlamı pek anlamı yok ama bilgisayarın ileri seviyeye geçmesi yani bir abaküs olmaktan çıkması için gereken şey bir savaştı. 2. Dünya savaşı sırasında atılacak olan füzelerin hesaplarını yapmak için ileri seviyeye geçmeye karar verilmiştir. Herkesin duyduğu ama adını pek bilmediği o devasa bilgisayar ENIAC Türkçesi elektronik sayısal entegreli hesaplayıcı anlamına geldiği düşünülmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi hala bir hesap makinesidir. O kocaman devasa evlere odalara sığmayan cihaz işte bu. Bundan sonraki dönemlerde artık gelişmeye daha bir hız vermişler. Bu işi ağababası günümüzde bilgisayarcıyım diyerek geçinip de adını bile pek duymadıkları IBM’dir.

IBM başlarda yaptığı işlemleri disketlere kaydediyordu. Disketler 80’ler ve 90’ların başlarında bilgisayarımıza oyun yüklemek için takıp takıp çıkarttığımız “vay arkadaş adamlar neler yaptı” dediğimiz küçük mucizeler. Baktılar olmuyor bu iş böyle diske kaydet sonra sakla sonra geri ara zor gelmiş olacak ki harddiski gene ilk kullanan IBM ağabeyimiz gittikçe çığır açıyordu. Ve işte o muhteşem “işletim sistemi” Ms-Dos kodlama sistemi. Tabii sitemizdeki arkadaşlar bazı Linux kullandıkları için pek uzak değiller ama benim gibi Microsoft yoksa benim için bilgisayar yok diyenlerdenseniz Dos sistemi zordu zor.

İlerleyen zamanlarda IBM abimize çok sayıda rakip çıktı kendilerini geliştirdiler insanlara daha yararlı olmak 🙂 (yerseniz tabi) uğraştılar. Bir gün kendi bilgisayarımızı ürettiğimiz hani o malum marka gibi Çin’de başka firmaların yaptıklarına etiket vurup Türk malı diye piyasaya çıkmadan Ram’den tutun işletim sistemine kadar Türk menşeili bilgisayarlarımız olması dileğiyle konumuzu kapatalım..

0 yorum:

Yorum Gönder