11 Ekim 2018 Perşembe

Keylogger Nedir

Keylogger Nedir ?
Keylogger; kullanıcının klavyede dokunduğu tuşları kayıt eden programlardır. Keyloggerler genelde saldırı, casusuluk amaçlı kullanılır. Yani kötü amaçlı saldırgan kişi bizim bilgilerimiz ele geçirmeye çalışır. Bu tür programlar bizim klavyede hangi tuşa dokunuyorsak onları kayıt altına alır ve saldırgan kişiye (keyloggeri yapan kişi) bu kayıt ettiği tuşları e-posta yolu ile ulaştırır. Böylelikle bizim bütün özel bilgilerimiz o kişinin eline geçmiş oluyor. E-posta bilileri , kredi kartı bilgileri , dokümanlar , yazışmalar vb. gibi klavyede bastığımız her şeyi saldırgan kişiye iletir. Hakops Keylogger , Spyster , iSpyNow , Perfect Keylogger en çok kullanılan keyloggerlerdendir.

Keylogger Çeşitleri;
Yazılımla Çalışan Keylogger Çeşitleri;
Sisteminize yüklenmesiyle aktif hale gelen tuş takip programlarıdır, klavyenizde basılan her tuşu bir dosyaya kaydeder.

Donanımla Çalışan Keylogger Çeşitleri;
Bilgisayarınıza bir donanım eklemesiyle aktif hale gelen tuş takip cihazıdır , klavyenizde basılan her tuşu bir kalıcı bellek kartına yazılıma ihtiyaç duymadan kaydeder. ( klavye ile anakart arasına takılan küçük , Dikkatli bakılmadan görülemeyecek aparatlardır)

Güvenlik Amaçlı Keyloggerlar;
Genelde ebeveynlerin çocuklarını internet başındayken takip etmeleri için kullanılır ve tamamen sistem yöneticisinin bilgisi dahilindedir.
Keyloggerler Sistemimize Nasıl Girer ?
Kötü amaçlı saldırgan kişiler tarafından yazılan işletim sistemlerinin açıklarını kullanarak yazılır. Bu yazılan zararlı virüsü bir dosyanın içine gizleyerek bizlere atar. Biz de o dosyayı açtığımız an bilgisayarımda çalışmaya başlar.

Keyloggerlerden Korunma Yöntemleri Neler ?
1- Güncel işletim sistemleri kullanın.

2- Güncel bir Antivirüs programı kullanın.

3- Bankacılık işlemlerini güvenli olmayan bilgisayarlardan yapmayın ve ya yaparken ekran klavyesi kullanın.

4- Bilgisayarınıza bilmediğiniz dosyaları indirmeyin.

5- İndirdiğiniz dosyaları virüs total de taratın.



Bu güvenlik önemlerine dikkat ederseniz bilgisayarınızı koruma altına almış olursunuz.


0 yorum:

Yorum Gönder